top of page

VINTERMÆND

Weekendavisen

Har en klarhed i sin skildring af tiden

og perioden, der imponerer

JP
4 stjerner

Rystende realistiske skildringer af

krigen på Østfronten

Politiken
4 hjerter

Fortæller sin forfærdelige historie med en art kølig inderlighed og sympatisk indlevelse, som ikke slippes før sidste side

5 stjerner

Jeg har ikke siden Remarque ... læst en bog, der i sine skildringer af krigens gru og afstumpende indvirkning på mennesker har gjort indtryk som Vintermænd

Nordjyske
Cover

22. AUGUST 2014, TURBINE

De to brødre Karl og Gerhard fører en fredelig tilværelse i hjembyen Hamburg. Karl driver familiefirmaet Strangl Kleidenfabrik videre efter faderens død. Han er lykkeligt gift med Ingrid og far til fire. Gerhard er professor i matematik på universitetet. Efter tabet af hustruen Emma og deres lille datter, som begge døde af sygdom, helliger han sig sit arbejde og skriver bøger.

Efterhånden som Hitler strammer grebet om landet, begynder jorden dog at skride under brødrene. De bliver begge ufrivilligt involveret i nazistbevægelsen og kastet rundt i et spil, som de hverken kan acceptere eller kæmpe imod. Karl bliver forsyningsofficer ved fronten i både Frankrig og Rusland, mens Gerhard bliver medansvarlig for jødetransporter og senere kommandant i en koncentrationslejr. Begge tvinges de derud, hvor grænsen mellem godt og ondt bliver diffus, og sindet slår dybe revner.

Der fortælles både fra familielivet i hjembyen Hamborg, fra fronten i Rusland, fra Frankrig og fra koncentrationslejren. Således tegnes bevægelsen fra det normale, civiliserede liv før krigen, til den absurde, sprængte virkelighed under og efter.

Vintermænd er en roman om krigens gru. En historie om grænsen mellem det gode og det onde, om livet, om døden, om samvittigheden og om at tage uniformen af igen for at forsøge at blive den, man var.

OVERSAT TIL ENGELSK, TYSK OG TJEKKISK

NOMINERET TIL BOGFORUMS DEBUTANTPRIS 2014

bottom of page